+49 176 86457662

Shërbimi i Klientit

Mon - Fri: 9:00 - 17:30

info@era-consulting.eu

Email për aplikantët

bewerbung@era-consulting.eu

+355 69 600 6529

Shërbimi i Klientit

Mon - Fri: 9:00 - 17:30

info@era-consulting.eu

Email për aplikantët

bewerbung@era-consulting.eu

+355 69 600 6529

Shërbimi i Klientit

Mon - Fri: 9:00 - 17:30

info@era-consulting.eu

Email për aplikantët

bewerbung@era-consulting.eu

workstation, home office, computer-405768.jpg

Mungesa e aftësive në Gjermani

Vlerësimi, përkufizimi, numrat

“Mungesa e punëtorëve të kualifikuar po bëhet një vrasës qarkullimi për Gjermaninë”, “Mungesa ekstreme e punëtorëve të kualifikuar: në cilat profesione mund të gjesh një punë menjëherë” ose: “Do të ketë një mungesë prej tre milionë punëtorësh të kualifikuar deri në vitin 2030”. Peizazhi mediatik në Gjermani aktualisht është plot me histori horror për mungesën e punëtorëve të kualifikuar. Dhe jo pa arsye të mirë. Analizat aktuale flasin për një të ardhme të zymtë nëse nuk ndërmerren veprime sa më shpejt që të jetë e mundur. Zbuloni këtu në cilat industri situata është veçanërisht serioze dhe çfarë mund të bëjnë kompanitë për të luftuar mungesën e punëtorëve të kualifikuar.

Mungesa e profesionistëve: Një përkufizim

Mungesa e profesionistëve – kjo është gjendja e një ekonomie në të cilën një numër i madh i vendeve të lira të punës përputhet me një numër dukshëm më të vogël të punëtorëve në dispozicion. Në Gjermani, një mungesë e tillë punonjësish të kualifikuar apo punëtorësh të kualifikuar tashmë ka disa vite që vërehet qartë në sektorë të ndryshëm.

Megjithatë, sipas raportit të Agjencisë Federale të Punësimit, është e parakohshme të flitet për një mungesë mbarëkombëtare të punëtorëve të kualifikuar në Gjermani. Agjencia preferon të flasë për “blloqe selektive”.

Mungesat më të zakonshme të punëtorëve të kualifikuar me trajnim të kualifikuar profesional janë në fushat e mëposhtme:

  • infermieri
  • Mjekësi
  • Zanate
  • Profesionet teknike

Megjithatë, po kërkohen edhe punëtorë me shkolla profesionale  apo diplomë universitare. Sidomos në profesionet e shëndetit dhe STEM, ku shkurtesa STEM do të thotë matematikë, inxhinieri, shkenca natyrore dhe teknologji.

Kualifikime që jo vetëm kanë një rëndësi të madhe në prodhimin industrial. Ato janë kualifikime kyçe për të gjithë ekonominë kombëtare. Profesionistët e STEM janë gjithashtu të kërkuar, për shembull, në administratë, shkencë, menaxhim blerjesh, pozicione drejtuese etj.


Shifra aktuale, të dhëna, fakte

Sipas sondazheve të Institutit për Kërkime Ekonomike të Këlnit (IW), dy nga çdo tre pozicione që kërkojnë trajnim përkatës profesional ose një diplomë janë tashmë të vështira ose të pamundura për t’u plotësuar.

Trendi po vazhdon të rritet. Instituti i kërkimit Prognos me bazë në Bazel ka arritur në përfundimin se vetëm Gjermania mund të përballet me një mungesë totale prej tre milionë punëtorësh të kualifikuar deri në vitin 2030 nëse biznesi dhe politika nuk marrin kundërmasa. Për vitin 2040, studiuesit supozojnë madje një mungesë prej 3.3 milionë punëtorësh të kualifikuar.


Pasojat e mungesës së punëtorëve të kualifikuar

Pasojat e mungesës në rritje të punëtorëve të kualifikuar mund të jenë të konsiderueshme për Gjermaninë si një vend biznesi. Kjo për shkak se mungesa e punëtorëve të kualifikuar do të ngadalësojë ndjeshëm krijimin e vlerës dhe rritjen ekonomike në të ardhmen. Burimi më i rëndësishëm në ekonomi janë njerëzit – me fjalë të tjera, fuqia punëtore. Nëse mungojnë, situata fillimisht është e vështirë për kompanitë, të cilat më pas në një moment nuk do të jenë më në gjendje të ofrojnë shërbimet e tyre dhe në fund do të rrezikojnë të gjithë ekonominë.

Por problemet janë edhe më komplekse: për shembull, pyetja mbetet pa përgjigje se si mund të plotësohet nevoja gjithnjë në rritje për kujdes në një shoqëri të plakur nëse, nga të gjitha gjërat, ka mungesë të duarve ndihmëse në kujdesin dhe kujdesin shëndetësor. sektor.


Dallimet rajonale

Sipas studimeve të IW, mungesa e punëtorëve të kualifikuar në Gjermani ndryshon shumë nga rajoni në rajon. Ndihet veçanërisht fuqishëm në Baden-Württemberg, për shembull, ku tani shpallen 83 përqind e të gjitha vendeve të punës në profesione me mungesë. Në kryeqytetin gjerman Berlin, përkundrazi, kjo shifër është vetëm 38 për qind. Përkeqësimi më i madh i situatës së punës së kualifikuar mund të shihet në Turingi dhe Rheinland-Pfalz.

Kjo do të thotë se ka mungesë të talenteve të rinj, veçanërisht në rajonet rurale. Studiuesit e IW parashikojnë se konkurrenca për punëtorë të kualifikuar do të intensifikohet më tej në vitet e ardhshme, veçanërisht në rajone të tilla strukturore të dobëta. Kështu, ajo mund të vendosë të ardhmen e rajoneve të tëra, thonë ata. Një zgjidhje mund të jetë markimi i synuar i punëdhënësit.

Shkaqet e mungesës së punëtorëve të kualifikuar

Studiuesit përmendin arsye të ndryshme për mungesën e dukshme të punëtorëve të kualifikuar. Një nga faktorët kryesorë, për shembull, është plakja në rritje e shoqërisë gjermane. Rënia e nivelit të lindjeve të dekadave të fundit do të thotë që gjithnjë e më pak punëtorë të kualifikuar janë të disponueshëm për tregun e punës. Edhe pse demografët nuk presin më që popullsia të vazhdojë të zvogëlohet kaq ndjeshëm, numri i njerëzve në moshë pune do të vazhdojë të bjerë ndjeshëm – me një dhjetë përqind të mirë deri në vitin 2040.

Studiuesit gjejnë një tjetër shkak të mungesës së punëtorëve të kualifikuar në Gjermani në dixhitalizimin në rritje në pothuajse të gjithë sektorët e ekonomisë, gjë që do të bëjë që shumë profesione të humbasin gradualisht rëndësinë e tyre. Në të njëjtën kohë, po shfaqen fusha të reja aktiviteti që kërkojnë aftësi dukshëm më komplekse. Por është pikërisht disponueshmëria e njerëzve me kualifikim të lartë ajo që është në rënie të vazhdueshme.

Konkretisht, studiuesit me bazë në Bazel në Prognos besojnë se shumë punë sigurie dhe mbikëqyrjeje do të zhduken. Drejtuesit e kamionëve dhe paketuesit duhet gjithashtu të presin që puna e tyre do të merret përsipër nga robotët dhe makinat e automatizuara në të ardhmen. E njëjta gjë vlen edhe për kontabilistët, oficerët e kredisë dhe agjentët e pasurive të paluajtshme, të cilët do të zëvendësohen me sisteme elektronike në planin afatgjatë. Në të kundërt, do të ketë mungesë të menaxherëve, studiuesve, inxhinierëve, mjekëve, infermierëve dhe asistentëve mjekësorë që në vitin 2020, dhe në një masë më të vogël profesionistësh dhe gazetarësh krijues.


Masat kundër mungesës së punëtorëve të kualifikuar

Por ka gjithashtu opsione dhe skenarë të ndryshëm që mund të ndihmojnë në zvogëlimin apo edhe mbylljen e mungesës së afërt të punëtorëve të kualifikuar. Për shembull, një “ofensivë arsimore” në shkallë të gjerë që përgatit më mirë punëtorët për botën e dixhitalizuar të punës dhe u jep atyre mundësinë për t’u kualifikuar për epokën dixhitale mund të ndihmojë.

Ministria Federale e Arsimit dhe Kërkimit ka prezantuar tashmë një strategji për promovimin gjithëpërfshirës dhe të qëndrueshëm të arsimit dixhital në Gjermani. “Për të përfituar nga mundësitë që ofron transformimi dixhital në arsim, institucionet arsimore duhet të zhvillojnë një profil dixhital. Për ta bërë këtë, ata kanë nevojë për mbështetje”, thuhet për shembull në dokumentin shoqërues. “Në mënyrë që të shfrytëzojnë potencialin, ata duhet të merren me arsimin dixhital dhe të zhvillojnë një koncept për veten e tyre se si duan të zbatojnë arsimin dixhital në terma shumë konkretë. Ministria Federale e Arsimit dhe Kërkimit dëshiron të mbështesë institucionet arsimore në këtë proces strategjik.”


Përdorimi i burimeve të fjetura të tregut të punës

Një tjetër levë për zbutjen e mungesës së punëtorëve të kualifikuar është shfrytëzimi i burimeve të tregut të punës që shpesh kanë mbetur të fjetura në të kaluarën për shkak të kushteve të këqija strukturore. Këtu përfshihen gratë në fazën familjare, të moshuarit dhe punonjësit me kohë të pjesshme.

Aktualisht, për shembull, vetëm një e katërta e kompanive janë vërtet miqësore me familjen. Masat që promovojnë një ekuilibër më të mirë punë-jetë mund të ndihmojnë në integrimin më të mirë të grave me fëmijët:

  • Orari fleksibël i punës
  • Fleksibiliteti i vendndodhjes së punës
  • Objektet e kujdesit për fëmijët në kompani

 

Një model tjetër:

Motivimi i punonjësve të moshuar për të punuar më gjatë. Në praktikë, është parë herë pas here që punonjësit e moshuar, veçanërisht në fushën e punës së dijes, duan të mbështesin kompaninë e tyre përtej moshës së pensionit.

Këtu nevojiten modele që bëjnë të mundur punën edhe në moshën e pensionit, nëse dikush dëshiron ta bëjë këtë. Dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishme, punonjësit me kohë të pjesshme duhet gjithashtu të inkurajohen të zgjasin orët e tyre javore të punës.

Sipas parashikimeve, masat e paraqitura mund të zvogëlojnë mungesën e afërt të punës me rreth dy milionë punonjës. Emigracioni është gjithashtu një faktor i rëndësishëm këtu. Një imigrim mesatar vjetor prej 200,000 migrantësh është marrë parasysh në të gjithë skenarët.

… gjithashtu për të kaluar

Print
Email
Facebook
LinkedIn
XING
Twitter
WhatsApp

Tema të tjera interesante.

Solverwp- WordPress Theme and Plugin